Točeno pivo ste do sedaj lahko pili zgolj v gostilnah, restavracijah, na prireditvah in ostalih večjih dogodkih. V letu 2019 smo dobili napravo za točeno pivo, kjer si lahko točeno privoščite tudi doma. V nadaljevanju bomo pogledali kakšne so glavne razlike med točenim ali tistim iz steklenice.

V kolikor boste naročili Laško pivo iz steklenice ali Laško točeno pivo, boste ugotovili, da je okus nekoliko drugačen. Kaj torej vpliva na okus in aromo piva?

Točeno nam ponuja svežino, ki igra ključno vlogo pri okusu piva. Svežino boste še toliko bolj okusili v craft pivih. Piva, ki imajo v sebi več hmelja, hitreje izgubljajo okus. To so naprimer Pale Ale in IPA piva. Gre za piva, kjer je okus največjega pomena, ki pa ga žal v steklenici ne moremo dolgotrajno obdržati. Pri točenem in stekleničenem pivu se razlikujejo tudi pšenična piva.

točeno pivo
točilna naprava za pivo THE SUB

Točeno pivo doma

Točeno pivo si od sedaj lahko privoščite tudi doma. S pomočjo točilne naprave za pivo, ki je namenjena domači uporabi, boste lahko bogate okuse točenega piva uživali tudi iz svojega najljubšega kavča. Naprave za svoje delovanje ne potrebujejo plina, njihova uporaba pa je izjemno preprosta. S klikom na naprave za pivo si lahko preberete več informacij o različnih napravah, ki jih lahko najdete na trgu. THE SUB naprave imajo 2 L sodček v katerem ostane pivo bogatega okusa še 14 dni po odprtju.

Pri postrežbi ne pozabite na elegantne kozarce za pivo.

Kaj naj naredim, če je pivo v gostilni slabega okusa

Točeno pivo je lahko tudi slabega okusa (pokvarjeno). V kolikor velikokrat zahajate v različne gostilne in ste kljubitel točenega, ste najverjetneje že naleteli na pokvarjeno pivo. Razlog za slab okus piva lahko tišči v pivu ali sistemu za točenje. V gostilnah uporabljajo posebne sisteme, ki za svoje delovanje potrebujejo CO2. Cevke v sistemu je potrebno redno čistiti in vzdrževati. Prav tako pa se lahko pivo v sodu po nekaj tednih tudi pokvari (v kolikor ni velike porabe piva). V kolikor sistemi niso vzdrževani, se v cevkah začnejo nabirati bakterije in plesen, ki bistveno poslabšajo okus in volj vašega piva.

V kolikor se vam zgodi, da dobite pivo s slabim okusom vam predlagamo, da strežbo o tem obvestite in prosite za novo pivo.