Heineken

Heineken velja za enega najbolj znanih in kakovostnih piv po celem svetu. Njegov edinstveni okus nam že vrsto let pri vsakem požirku pričara občutek sreče in zadovoljstva.

V nadaljevanju članka se bomo osredotočili na zgodovino Heinekena, spoznali točeno in Heineken 0.0., pivo v sodu (ali t. i. Draughtkeg) ter si ogledali zanimivosti.

heineken
zgodovina

Zgodovina

Vsak izdelek ima svojo zgodovino nastanka in tokrat vam predstavljamo zgodbo, ki se je začela z ljubeznijo do varjenja piva.

Le to je leta 1873 spoznal mladi Nizozemec Gerard Heineken. V (današnjem) središču Amsterdama je postavil majhno pivovarno. Takrat se je tudi začel ukvarjati z nadgradnjo recepta. Želja po še boljšem okusu in kvaliteti je bila neizmerna. Nekoliko kasneje pa se je že lahko pohvalil s prvim močnejšim in dobro uležanim svetlim pivom, ki se imenuje ležak.

Ljudje menimo, da se kvalitetni izdelki vedno uspešno prodajajo, zato se je tudi takrat ime Heineken močno razširilo in postalo celo narodni simbol kakovosti. Prodaja piva je postajala tako vse bolj obsežna.

K vse večji svetovni prepoznavnosti pivovarne so pripomogle nadaljnje generacije Gerarda. Čeprav so otroci in vnuki odkrivali nove kotičke sveta, je ime in simbol na steklenici ostal prvoten.

Po nekaj letih raziskovanja in dela so izučeni pivovarji svojo dejavnost še bolj dodelali in prišli tudi do nekaterih zanimivih ugotovitev. Med njimi velja omeniti to, da je potrebnih kar celih 28 dni varjenja piva, da le – ta dobi očarljivo zlato rumeno barvo. Prišli so tudi do spoznanja, da se v rezervoarjih, ki so postavljeni vodoravno, oblikuje brezhiben tlak za edinstveni kvas, ki ga uporabljajo v pivovarni.

Od ustanovitve pivovarne pa do danes so se zamenjale že štiri generacije zgoraj omenjene družine. Po vseh teh leti se še vedno vsi člani in zaposleni trudijo ustvarjati okusno pivo vrhunske kakovosti. In priznati je potrebno, da jim odlično uspeva.

Točeno pivo

Točeno pivo je tisto, ki največkrat priteče iz prepoznavnega velikega ali majhnega soda s plinom. Ljubitelji piva boste zagotovo navdušeni nad njim!

Pri Heinekenu se radi pohvalijo, da jim uspeva ustvarjati enako kakovost in edinstven okus širom sveta, ne glede na okoliščine. Vedar ne smemo pozabiti, da zrak in pivo nikakor ne sovpadata. Na tem mestu pomislimo na močno čvrsto peno, ki je zelo pomembna. Deluje namreč kot neke vrste varovalno tesnilo pred stikom z zrakom in omogoča obdržati mehurčke. Tako naše brbončice zaznavajo še bolj očiten in osvežujoč okus.

Heineken 0.0.

Heineken 0.0

Heineken 0.0 je ime za pivo, ki ne vsebuje alkohola. Prednost tega je, da si ga lahko privoščimo kadarkoli – med odmorom v službi, na sestanku ali pa celo pred vožnjo z avtomobilom. Primeren je tudi za mlade, ki se lahko odžejajo z njim.

Mojstri varjenja so dolgo časa skrbno načrtovali postopek in prišli do dejstva, da je za nastanek brezalkoholnega piva potrebnih naslednjih 5. korakov:

  1. Najprej je potrebno očistiti in pripraviti izvleček hmelja, vodo ter ječmeni slad.
  2. Sledi dvakratno varjenje in fermentacija s prav posebnim Heinekenovim kvasom.
  3. Potem se prične odstranjevanje alkohola.
  4. Pivovarji pivo še dobro zmešajo, da je okus še boljši.
  5. Na koncu le še napolnijo steklenice s Heinekenom 0.0 in že si ga lahko privoščimo.

Draughtke

Draughtkeg je pri Heinekenu znano kot pivo v sodčku, ki ima vgrajen vložek z ogljikovi dioksidom. Uporaba le tega je tako praktična kot tudi enostavna.

Še posebej dobro se obnese takrat, ko na domu organiziramo zabavo, druženje ali piknik. Na vidno mesto je potrebno postaviti 5 litrski Draughtkeg ter kozarce za pivo in tako si lahko gostje kar sami natočijo hladno osvežilno pijačo. Za še lažjo uporabo so na sodčku prikazani simboli, ki jasno predstavljajo delovanje.

Dobro je vedeti, da pivo po prvem odprtju znotraj embalaže ostane sveže in pitno še največ trideset dni. Zaprt pa ima rok uporabe kar do devet mesecev.

Zanimivosti o Heinekenu

Spodaj je navedenih nekaj zanimivosti, ki dajejo Heinekenu prepoznaven priokus.

– Poleg naravnih sestavin kot so:  hmelj, slajeni ječmen in voda, vsebuje tudi zelo pomembno dopolnilo – Heinekenov kvas. Ta specifična sestavina daje pivu izrazito razkošen okus.

– Najprepoznavnejša steklenica piva na svetu, ki je zelene barve in ima nalepko z značilnim simbolom – rdečo zvezdo, je ravno Heinekenova.

– Do danes so poznane tri zgodovinske razlage, ki opisujejo pomen rdeče zvezde. Še vedno pa glede izvora niso popolnoma prepričani. Za pivovarje in ostale zaposlene omenjeni simbol predstavlja veselo in praznično razpoloženje.

– V več kot 170 državah sveta se vsakodnevno potroši okoli milijon Heinekenovih steklenic. Pri tem seveda niso vštete pločevinke in pa točeno pivo, kar pomeni, da je količina porabljenega piva še dosti večja.

– Sodčki za Draughtkeg so narejeni iz embalaže, ki jo je mogoče 100% reciklirati in je posledično neškodljiva za okolje.

– Heinekenove pivovarne veljajo za ene izmed najboljših na svetu in so razširjene v več kot sedemdesetih državah sveta.

Sedaj pa si hitro privoščite kozarec Heinekenovega piva in na zdravje!