Pivo je osvežilna pijača, ki lahko vsebuje alkohol ali pa tudi ne. Je zelo priljubljena čisto vsak dan v letu. Za pitje ne potrebujete posebnega razloga, saj bo dovolj že to, da ste preprosto pač »žejni«. To pijačo prepoznamo po zlato rumeni ali temno rjavi barvi (odvisno od vrste). Ne privlači pa samo njen videz, ampak tudi vonj ter seveda dišeč vonj.

Pivo

Tokratni članek bomo posvetili pivu in zato vse (še posebej strastne ljubitelje te pijače) lepo vabimo, da nadaljujete z branjem.

Pred leti so naredili raziskavo o tem, v kateri državi popijejo največ piva skozi celo leto na osebo. Ugotovitve za leto 2016 so pokazale, da Čehi na osebo v povprečju spijejo okoli 137,38 litra. To je izredno velika količina še posebej v primerjavi s Poljaki, ki so se uvrstili na 2. mesto in spijejo letno na osebo približno 98,06 litra. Zahodnoevropske države so med najbolj znanimi ljubiteljicami omenjene pijače. Amerika se je uvrstila na 12. mesto, saj letno v povprečju oseba spije 74,90 litra. Najverjetneje vas zanima, na katero mesto smo se uvrstili Slovenci. Rekli bi lahko, da zasedamo zlato sredino, saj letno spijemo v povprečju 76,52 litra na osebo. Zavedanje, da alkohol škoduje zdravju in da je lahko manj več, smo precej dobro uzavestili.

točilne naprave za pivo
točilne naprave za pivo

Slovenci se tudi dobro zavedamo, da je lahko vožnja pod vplivom alkohola izredno nevarna in lahko pusti doživljenjske posledice. Za to so se pivovarji odločili in pred leti naredili brezalkoholno pivo. Gre za pijačo, ki sicer ni čisto brez alkohola, saj vsebuje 0,5 %. Znanstveniki pa so prišli do ugotovitev, da ta procent nima merljivega vpliva na posameznika, kar pomeni, da se s to pijačo odrasla oseba ne more opiti.

V nadaljevanju vam bomo predstavili dobro znana piva, ki jih Slovenci obožujemo. To so Heineken, Laško in Union. Osredotočili se bomo tudi na nepogrešljive dodatke, kot so kozarci za pivo, točilne naprave in še drugo.

Heineken

V Sloveniji je največja proizvajalka pijač tako imenovana Pivovarna Laško Union, ki je v lasti nizozemske družbe Heineken. Nastala je leta 2016, in sicer z združenjem Pivovarne Union in Pivovarne Laško.

Heineken

Heineken velja za izredno osvežilno premium lager pivo, ki vsebuje 5,0 % alkohola. Ta pijača je znana skoraj po celem svetu, saj jo izvažajo in pijejo v 192 državah sveta. Postopek varjenja poteka iz 100 % naravnih sestavin, kot so voda, hmelj in ječmen. Izredno pomembna sestavina, ki daje pivu edinstveni okus, je še Heinekenova A kvasovka. Ta prispeva h končni osebnosti pijače. V lanskem letu so v pivovarni ustvarili tudi brezalkoholno pivo, ki se imenuje Heineken 0.0. S tem produktom je pivo postalo priljubljena osvežitev tudi pred vožnjo z avtomobilom. Naj še omenimo, da se je z varjenjem Heinekena leta 1873 začel ukvarjati Gerard A. Heineken. Njegovo ljubezen do varjenja so ohranile vse generacije do danes. Družinska kakovost je torej še danes pristna, nadgrajena in jo še vedno izredno dobro ohranjajo.

Laško pivo

Laško pivo proizvajajo v Pivovarni Laško. Nahaja se v kraju Laško in njene produkte izvažajo v 33 drugih držav. Najbolj znano je Laško pivo Zlatorog. To je svetlo pivo, ki vsebuje alkohol (4,9 %). Njegov okus je edinstven, saj združuje svežino in rahlo grenčico. Varuje ga bela gosta in bogata pena.

Laško pivo

Že naši dedki in babice so pili to vrhunsko pivo, saj je narejen po receptu, ki ga ohranjajo že več desetletij. Njegov okus bo prišel najbolj do izraza, če boste pijačo postregli pri 3 do 5 ºC. Dobro znana pijača omenjene pivovarne je tudi Laško Malt, ki ga pripravljajo na osnovi ječmenovega sladu. To je gaziran napitek, ki ne vsebuje alkohola. Ustvarili so Malt z okusom ananasa, hruške in limone. Svetujejo, da je najbolj okusen pri temperaturi od 8 do 12 ºC.

Pivo

Union

Med največje slovenske pivovarne uvrščamo tudi Union. V Ljubljani so jo ustanovili leta 1864 in tam stoji (v razširjeni različici) še danes. Najbolj prepoznavno pivo je Union svetlo, ki vsebuje 4,9 % alkohola. Ta pijača je rezultat okoli 150-letne tradicije in je kombinacija prijetno sladnega okusa, ravno pravšnje grenčice ter arome savinske sorte hmelja. Slednja se imenuje Aurora. Union varijo iz odličnega oziroma prvovrstnega ječmenovega slada. V pivovarni varijo tudi Union Radler. Kupite ga lahko v dveh različicah (alkoholna, brezalkoholna) in v različnih okusih.

Brezalkoholni Radler ima okus bezga ali grenivke, alkoholni pa ima okus kumare, limone ali grenivke. Vsi vsebujejo velik sadni delež, ki prispeva še k dodatni dvojni osvežitvi. Med izredno priljubljenimi je Union Radler grenivka 0.0. Gre namreč za 100 % naravno in osvežilno pijačo. Vsebuje mešanico sadnega soka in grenak priokus piva. Takšna mešanica bo poskrbela za odlično počutje skozi cel dan.

Točeno pivo

V tem članku seveda ne smemo izpustiti tudi nekaj  ključnih informacij o točenem pivu. Gre za pijačo, ki elegantno priteče iz točilne naprave ali iz sodčka direktno v kozarec. Vsi ljubitelji piva vedo, da ta pijača najbolje zadiha ravno v kozarcu za pivo, ki omogoča tudi nastanek zaščitne pene. Pri vseh zgoraj omenjenih pivovarnah so ustvarili svoje edinstvene kozarce oziroma krigle (ali vrče) za pivo. Tako lahko »pir« sprosti svoje arome na najboljši možen način. To pa je seveda rezultat svežine in izjemnega okusa.

Točeno pivo

Na koncu tokratnega članka vas še pozivamo, da preizkusite čim več naštetih vrst piva. V kolikor vas čaka še nekaj kilometrov vožnje do doma ali službe, si raje privoščite brezalkoholno pivo. Doma pa si brez slabe vesti privoščite pravi alkoholni pir. S pivom se boste zagotovo odžejali, osvežili in si polepšali dan!


Leave your thought here