Jabolčni tat ali (po angleško) cider je jabolčno vino, ki ga nekateri imenujejo tudi jabolčnik. Mi bomo v nadaljevanju uporabili vse izraze.

Gre za edinstveno pijačo, ki je nastala kot rezultat prav posebnega tehnološkega postopka. V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo na kratko predstavili še nekatere ključne informacije o tej pijači in zato vas vabimo, da berete naprej.

Najprej vam bomo opisali postopek nastanka jabolčnega tata. Ta se začne že v sadovnjaku, kjer rastejo različne vrste sočnih jabolk. Slednje je potrebno obrati ob primernem času, ko so le te dovolj sladke in zrele. Sledi umivanje in še mletje jabolk. Nato zmleta jabolka sprešajo in že nastane svež jabolčni sok. Postopek nadaljujejo z zelo pomembnim procesom, tako imenovano fermentacijo. K jabolčnemu soku, ki so ga pasterizirali in shranili v prav posebne rezervoarje, dodajo ravno pravšnjo količino kvasovk. Te bodo namreč pripomogle k temu, da se bodo v času fermentacije naravni sokovi pretvorili v blag alkohol. Ko je proces zaključen, morajo delavci odstraniti kvas. Nastala pijača mora zoreti še en mesec in nato bo pripravljena na polnjenje.

Naj vam predstavimo še nekatere splošne informacije o jabolčnem vinu. Cider ni klasično vino in se kar precej razlikuje od njega. Kot smo omenili že zgoraj je pripravljen iz ravno prav zrelih jabolk in vsebuje skoraj polovico manj alkohola kor klasično vino. Ima tudi dodane mehurčke. Jabolčni tat je v primerjavi z običajnim vinom, ki ga postrežemo največkrat neohlajenega, potrebno servirati ravno prav ohlajenega ali pa z dodanim ledom. Tako osvežilen se bo odlično prilegel v vročih poletnih dneh ali pa med zimskim oddihom na smučanju.

Skupna točka klasičnega vina in jabolčnika je ta, da sta oba pripravljena s postopkom fermentacije. Razlike pa smo našteli zgoraj.

Jabolčno vino tudi izžareva prijetno in zabavno naravo. Obenem pa mu mehurčki in še nekatere druge sestavine dajejo nagajiv tatinski značaj.

 

 


Leave your thought here